Όταν πρόκειται για το μικρόφωνου που θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχουν πολύ παράγοντες και μεταβλητές. Το κάθε μικρόφωνο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Ένα σωστό εργαλείο για την δουλειά είναι πολύτιμο και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λιγάκι της διαφορές τους.
Ένα κάλο μικρόφωνο θα το κρατήσουμε πολλά χρόνια και θα αποσβέσει τα λεφτά του πολλές φορές μέσα σε αυτά. Η επιλογή για την επόμενη αγορά αλλά και πιο να χρησιμοποιούμε και πότε είναι σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
Πιες είναι οι κατηγορίες μικροφώνων και οι διαφορές τους;
Τα μικρόφωνα χωρίζονται σε βασικές κατηγορίες, πυκνωτικά και δυναμικά.
Οι διαφορές τους είναι σημαντικές και στην χρήση τους και στον τρόπο που δουλεύουν.
Εν συντομία ένα πυκνωτικό μικρόφωνο χρησιμοποιεί ένα λεπτό αγώγιμο διάφραγμα σε κοντινή απόσταση από μια μεταλλική πλάκα με αντίστοιχες ανόδους και καθόδους συνδεμένες σε αυτές, δημιουργώντας ηλεκτρική πύκνωση στην επιφάνεια τους και διάφορες ηλεκτρικής τάσης κατά την δόνηση του διαφράγματος.
Στα δυναμικά από την άλλη ένα μεταλλικό πηνίο κάθετε επίπεδα πάνω στο διάφραγμα μέσα σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, όταν οι δονήσεις του ήχου “χτυπάνε” το διάφραγμα δημιουργούνται ηλεκτρικά σήματα που αντικαθρεπτίζουν την κυματομορφή του ήχου.
Ένα πυκνωτικό μικρόφωνο μας προσφέρει μεγαλύτερη ευαισθησία και ευκρίνεια στον ήχο μας κάνοντας το ιδανικό για ηχογράφηση σε studio.
Το δυναμικό από την άλλη είναι ιδανικό για χώρους με περιβαλλοντικό θόρυβο όπως μια LIVE σκηνή, προσφέρει καθαρό ήχο χωρίς μικροφωνισμούς και είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην μεταφορά του.
Πια είναι τα πολικά μοτίβα;
Τα πολικά μοτίβα περιγράφουν την συμπεριφορά ενός μικροφώνου σχετικά με την απόκριση του σε decibel σε σύγκριση με την γωνία λήψεις της πηγής μας. Ανάλογα την εφαρμογή η πολικότητα που θα διαλέξουμε είναι άκρος σημαντική. Τα πιο σύνηθες τύπου είναι τα καρδιοειδές, αμφίδρομα και τα πανκατευθυντικά.
Καρδιοειδές:
Τα καρδιοειδές είναι μονοκατευθυντικά μικρόφωνα ακούγοντας κυρίως από την μπροστά μεριά. Το όνομα προέρχεται από το μοτίβο που εμφανίζουν το οποίο μοιάζει με καρδία.
Υπερ-καρδιοειδές:
Τα ύπερ-καρδιοειδές είναι πιο “στενεμένα” στης μοίρες τους, πιάνοντας λιγότερο ήχο από τα πλάγια. Αυτό όμως προκαλεί την λήψη περισσότερου ήχου από το πίσω μέρος της κάψας δημιουργώντας έναν πιο καταθετικό ήχο.
Super-καρδιοειδές:
Είναι παρόμοιο με το ύπερ-καρδιοειδές αλλά περισσότερο επικεντρωμένο στον μπροστά ήχο. Με ελαφρά μεγαλύτερη ευαισθησία πλάγιος, αλλά σημαντικά λιγότερη ευαισθησία στο πίσω μέρος του.
Υπερ-κατευθυντικά:
Τα ύπερ-κατευθυντικό, λοβού ή shotgun είναι ιδιαίτερα μικρόφωνα, για συγκεκριμένες χρήσης. Πιάνουν ήχο ευθεία και μακριά από την πηγή με κύριες χρήσης τα τηλεοπτικά πλατό. Το μοτίβο τους μοιάζει με καρδιοειδές μιας και είναι ίδιος σχεδιασμός, αλλά με καταθετικούς σωλήνες και τεχνολογίες απαλοιφής ήχου από τα πλάγια του μικροφώνου.
Παν-κατευθυντικά:
Πολύ σύνηθες τύπος μικροφώνου που όπως προϊδεάζει το όνομα του πιάνει με ίδια ένταση από όλες της κατεύθυνσης με σύγκριση το στέλεχος. Γενικές χρήσης σε αυτόν τον τύπο είναι τα μικρόφωνα πέτου που χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις μιας και μας δίνει 360 μοίρες καταγραφείς ήχου.
Αμφίδρομο:
Το αμφίδρομο μικρόφωνο είναι ένα καρδιοειδές μικρόφωνο που ακούει το ίδιο από μπροστά όσο και πίσω από την κάψα του. Κάνοντας το ένα χρήσιμο εργαλείο στην ηχογράφηση μας, ιδικά όταν θέλουμε να ηχογραφήσουμε φωνητικά και κάποιο ακουστικό όργανο.
Τι είναι το proximity effect;
Το proximity effect είναι εμφανή σε όλα τα ήδη μικροφώνων εκτός τον πανδημικών. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η πηγή μας από το μικρόφωνο τόσο πιο έντονο γίνεται, αλλάζοντας τον χρωματισμό του ήχου συνήθως προς τις μπάσες συχνότητες. Έπη τα έτη το εφέ αυτό χρησιμοποιείτε για να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας πιω βαθιάς φωνής από τραγουδιστές, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αύξηση όγκου ενός οργάνου.
Τι μικρόφωνο να διαλέξω;
Για γενική χρήση ηχογράφησης προτείνουμε ένα πυκνωτικό μεγάλου διαφράγματος όπως το 🔗AKG PERCEPTION 220. Με καρδιοειδές κάψα και πολύ ισορροπημένη απόκριση συχνοτήτων.
Για live performance για τραγούδι προτείνουμε καρδιοειδές δυναμικό μικρόφωνο όπως το 🔗Shure SM58 και το 🔗Shure BETA-58A.
Για όργανα κρουστά το 🔗Shure SM57 πάντα θα βγάλει την δουλειά με αξιοπιστία μιας και προσφέρει πιο χαρακτηριστικές ψηλές συχνότητες που δεν φτάνει η ανθρώπινη έκταση.
Για ακουστικό όργανο σε περιπτώσεις LIVE αλλά και ηχογράφησης προτείνουμε το 🔗AKG C1000S. Είναι ένα αξιόπιστο και ευέλικτο πυκνωτικό μικρού διαφράγματος προσφέροντας μια πλήρη ακουστική που είναι επιθυμητή.