Κάθε πότε να αλλάζω χορδές;

Οι αλλαγή χορδής είναι το πιο σύνηθες πράγμα σε ένα έγχορδο όργανο. Μια σωστή χορδή θα μας δώσει τον τόνο που επιθυμούμε καθώς και την συμπεριφορά της ταστιέρας που θα μας διευκολύνει στο παίξιμο.

Που επηρεάζουν οι χορδές:

Όσο παίζουμε με το έκαστο όργανο, είτε αυτό είναι κιθάρα, μπουζούκι, κλπ οι χορδές παίζουν σημαντικό ρόλο. Για έναν επαγγελματία οι χορδές είναι ο ήχος του, ένα πεσμένο set χορδών μετατονίζει ενώ πάλλετε η χορδή και αποδίδει πιο μουντό και σιωπηλό ήχο. Ενώ για έναν ερασιτέχνη μουσικού ένα  καλοσυντηρημένο σετ χορδών αποδίδει σε πιο γρήγορο και εύκολο παίξιμο μαλακώνοντας την ταστιέρα.

Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν:

Οι χορδές με το παίξιμο σκουριάζουν, είναι γνωστό σε όλους αυτό. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι με την διάβρωση τους σκληραίνουν, αποτελώντας κρίσιμο κριτήριο για την μακροζωία του οργάνου. Συνήθως ένα set κρατάει περίπου 100 ώρες παιξίματος. Μια σκληρή χορδή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην γέφυρα, στο μπράτσο, στα τάστα αλλά και στα κλειδιά ενός οργάνου.

Κάθε πότε πρέπει να τις αλλάζω;

Αυτό το ζήτημα είναι υποκειμενικό και ξεχωριστό για τον καθένα. Ένα σωστό μετρό για τον μέσω μουσικό είναι κάθε 2-3 μήνες. Ένας επαγγελματίας μπορεί να χρειαστεί από μια φορά τον μήνα σε μια φορά την εβδομάδα. Ένας άλλος παράγοντας είναι το κράμα της χορδής, κάθε κράμα έχει διαφορετικές αποδόσεις ηχητικά και στην αντοχή του, όπως επίσης διαφέρει και το δέρμα που έχει ο καθένας μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό δέρμα με διαφορετική λιπαρότητα και οξέα στην επιφάνεια του, ένα όξινο και λιπαρό δέρμα διαβρώνει συντομότερα τα μεταλλικά στοιχειά με αποτέλεσμα να χρειάζεται πιο συχνά αλλαγή.

Γνωρίζοντας όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε πότε έχει έρθει η ώρα του πότε να αλλάξουμε χορδές σε κάποιο όργανο και πως αυτό επηρεάζει την απόδοση του οργάνου αλλά και του παιξίματος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την συντήρηση του οργάνου σας διαβάστε το άρθρο:

🔗Σωστή συντήρηση εγχόρδου οργάνου

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: service@musicmania.com.gr

Σωστή συντήρηση εγχόρδου οργάνου
Close Καλάθι Αγορών
Close Λίστα επιθυμιών
Recently Viewed Close

Close
Μενού
Κατηγορίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο