Σωστή συντήρηση εγχόρδου οργάνου

Όταν πρόκειται για τα όργανα μας τα προσέχουμε σαν να ήταν παιδιά μας. Ένα καλοσυντηρημένο όργανο αποδίδει καλύτερα ηχητικά, παικτικά αλλά και στην μακροζωία του. Αν απορείς πως κάποια παλιά όργανα 10-15 ακόμα και 20 χρονών φαίνονται, παίζουν και ακούγονται σαν καινούργια αυτό το άρθρο είναι για εσένα

 

Γιατί να συντηρώ το όργανο μου;

Ένα όργανο είναι σαν ένα αμάξι, όσο του συμπεριφερόμαστε καλά και το προσέχουμε τόσο πιο πολλά χρόνια θα είναι δίπλα μας. Έτσι λοιπών όπως και το αμάξι θέλει να το καθαρίζουμε τακτικά, να του αλλάζουμε χορδές και να περιποιούμαστε την ταστιέρα του.

 

Πως να περιποιούμε το σκάφος του οργάνου;

Το σκάφος ενός οργάνου είναι το πιο εύκολο και απλό για την συντήρηση του. Αν θέλουμε να κρατήσουμε την γυαλάδα του λούστρου και να μην φαίνονται τα χρόνια του χρειαζόμαστε λίγα απλά βήματα. Αρχικά καθαρίζουμε τα “χοντρά” όπως σκόνες και λεκέδες με ένα πανάκι ή πινέλο. Μετά με ένα πανάκι μικροϊνών και ένα καθαριστικό spray όπως το 🔗DUNLOP 654SI τρίβουμε όλες της επιφάνειες που φέρουν βερνίκωμα ώστε να της καθαρίσουμε και να γυαλίσει το σκάφος. Εφαρμόζοντας ελαφριά πίεση και με κυκλικές κινήσεις σιγά σιγά θα δούμε το λούστρο να ξαναγυαλίζει όπως παλιά. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε σκληρά και όξυνα καθαριστικά όπως υγρό τζαμιών.

 

Πως να περιποιούμε την ταστιέρα μου;

Με την ταστιέρα “γυμνή” μπορούμε να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της. Χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό ταστιέρας όπως το 🔗DUNLOP 6524 και ένα πανάκι από μικροϊνες μπορούμε με κινήσεις παράλληλες τον τάστων μας να καθαρίσουμε υπολήμματα και βρομιά που έχει μαζευτεί. Μεγάλη σημασία έχει να καθαρίσουμε κάλα την ταστιέρα μας και ιδικά στα σημεία όπου είναι τα τάστα, μιας και αυτά τα κομμάτια είναι που βγαίνουν δυσκολότερα. Εφόσον λιπών καθαρίσαμε την ταστιέρα ήρθε η ώρα να την ενυδατώσουμε. Η ταστιέρα λόγο έλλειψης λούστρου είναι απαραίτητη η ενυδάτωση της για να αποφύγουμε αλλαγές στην συμπεριφορά της. Μια ταστιέρα που έχει ξεραθεί θα αρχίσει να τέμνετε αναγκάζοντας το όργανο μας να φαλτσάρει και να χρήζει επισκευή. Χρησιμοποιώντας λιπών ένα ενυδατικό ταστιέρας όπως το 🔗DUNLOP 6554 και λίγο χαρτάκι ξεκινάμε την ενυδάτωση της. Αρχικά με το στόμιο του 🔗DUNLOP 6554 αλείφουμε σχολαστικά την επιφάνεια της ταστιέρας μας και της γέφυρας μας, με την προϋπόθεση ότι είναι από ξύλο και δεν έχει λούστρο. Έπειτα το αφήνουμε 2-3 λεπτάκια να απορροφηθεί και με το χαρτί μας καθαρίζουμε οτιδήποτε δεν απορροφήθηκε. Αν θελήσουμε να γυαλίσουμε τα τάστα σε αυτό το σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το buffer που μας προσφέρει μια 🔗ολοκληρωμένη λύση καθαρισμού και ενυδάτωσης ταστιέρας της GHS. Το 🔗FINGERBOARD CARE KIT της GHS το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σαν μια εύκολη λύση για την περιποίηση της ταστιέρας.

 

Πως να συντηρώ της χορδές μου;

Οι χορδές αν και αναλώσιμες αν τις φροντίσουμε με λίγα απλά βήματα μπορούν να μας κρατήσουν παραπάνω καιρώ Είτε με ένα καθαριστικό χορδών όπως το 🔗Dunlop 6582 είτε με ένα 🔗FAST FRET. Για την χρήση του 🔗Dunlop 6582 ανακινούμε το δοχείο κάλα και με το ιδικό στόμιο του το εφαρμόζουμε κατά όλο το μήκος της χορδής μας. Μόλις τελειώσει η διαδικασία καθαρίζουμε με ένα στεγνό πανάκι της χορδές μας και τέλος. Το 🔗FAST FRET από την άλλη είναι διαφορετικής φιλοσοφίας. Απαιτεί πιο τακτική εφαρμογή, πριν και μετά από κάθε χρήση του οργάνου. Χρησιμοποιώντας ένα stick ιδικό που περιέχει περνάμε της χορδές για να της καθαρίσουμε και να της λιπάνουμε. Έπειτα με το πανάκι που συμπεριλαμβάνετε καθαρίζουμε τα κατάλοιπα από πάνω.

 

Άμα θέλετε να μάθετε κάθε πότε να αλλάζετε χορδές διαβάστε το:

🔗Κάθε πότε να αλλάζω χορδές;

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: service@musicmania.com.gr

Όλα τα καθαριστικά που αναφέραμε θα τα βρείτε στον κατάλογο μας “🔗ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Κάθε πότε να αλλάζω χορδές;
Close Καλάθι Αγορών
Close Λίστα επιθυμιών
Recently Viewed Close

Close
Μενού
Κατηγορίες
Μετάβαση στο περιεχόμενο